Izpolnjevanje pogoja PCT za obiskovalce sodišč ni več potrebno (22.02.2022)

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je včeraj izdal spremenjeno Odredbo o posebnih ukrepih iz 83. člena Zakona o sodiščih zaradi preprečitve ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, skladno s katero se je veljavnost njegove prvotne Odredbe iztekla z včerajšnjim dnem. Spremenjena odredba je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 23/22. Od danes dalje za obiskovalce sodišč tako ni več potrebno izpolnjevanje pogoja PCT.

Tudi na sodiščih torej veljajo splošni ukrepi iz Odloka Vlade RS o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 22/22), ki je začel veljati včeraj. Gre za obvezno samoizolacijo v primeru suma okužbe, uporabo zaščitne maske v zaprtih prostorih, ohranjanje medosebne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje ter za spoštovanje drugih priporočil in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Druge omejitve pri poslovanju sodišč so se iztekle z včerajšnjim dnem, vseeno pa se strankam, njihovim pooblaščencem in drugim osebam priporoča uporabo modernejših načinov poslovanja s sodišči - vlaganje vlog preko portala eSodstvo v postopkih, kjer je to omogočeno, udeležba na narokih in zaslišanjih preko videokonferenčnih povezav ter uporabo objavljenih elektronskih naslovov in telefonskih številk v času uradnih ur za komunikacijo s sodišči.

To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Ali vam je bila vsebina v pomoč?

Da Ne

Vašega mnenja ni bilo mogoče shraniti. Poizkusite kasneje.

V besedilu uporabljeni izrazi, zapisani v slovnični obliki moškega spola, so uporabljeni kot nevtralni in veljajo enakovredno za oba spola.

Objavljene vsebine ne predstavljajo pravnega nasveta ali stališča sodstva in nimajo pravnih posledic, temveč so le usmerjevalne in informativne narave. Odgovornost za napake v podanih informacijah na tem spletnem mestu/v brošuri/v animaciji je izključena.